FrenchRussianEnglish
logo_fide150
banner_sch
Slovenia moves ahead
Friday, 26 August 2011 16:01
podpora_ministraThe first two projects using the CIS100 module of Chess in Schools start this autumn in Slovakia and Slovenia.

Slovenia moves into the lead with today's official announcement and yesterday's letter of support from the Minister of Education and Sport.

The Minister is clearly aware of the rich chess history of Slovenia, mentioning Milan Vidmar and Bruno Parma.

He is especially appreciative of FIDE's provision of material (2.500 boards and sets and 100 demo boards), because stretched educational budgets mean that he is unable to provide the equipment that he would like to.

The material for Slovenia is being financed by the FIDE President personally.

Teachers are being trained next month and the first 100 chess classrooms will open by the end of October.

Slovenia's Chess in Schools web site is at http://www.sah-zveza.si/sahvsole/index.asp


The text of the letter follows, so you can get a Google translation to your language if you wish.
 

Zadeva: Sah v vse slovenske sole

Spostovani,

Zahvaljujem se vam za posredovano informacijo, da bo v svetovno promocijo saha y Svetovna sahovska federacija FIDE v sodelovanju Sahovske zveze Slovenije vkljucila tudi slovenske otroke in mladostnike. Ministrstvo za solstvo in sport podpira project "Sah v vse slovenske obcine". ldeje Milana Vidmarja in kasneje Bruna Parme in drugih so hitro nasle navdusence v slovenskih solah. Tudi slovenska pedagoska stroka je znala prepoznati v sahu vee kot samo druzabno igro. Zato so v slovenskih solah ze v sestdesetih letih prejsnjega stoletja nastajali stevilni sahovski krozki, ki so postal osnovna celica za sahovsko gibanje. Ob uvajanju devetletnega programa je sah dobil svoje mesto tudi v kurikulumu. Postal je eden izmed izbirnih predmetov, ki si ga lahko ucenci izberejo v 7 ., 8. ali 9. razredu.

Ministrstvo za solstvo in sport se posebej ceni odlocitev Sahovske zveze Slovenije, da bo v letosnjem solskem letu brezplacno opremila 100 slovenskih sol z vsaj 20 sahovskimi kompleti in demonstracijsko sahovsko tabla. Promocijsko in strokovno y prava je tudi odlocitev, da se izvede seminarje za mentorje. Ze v juniju letosnjega leta smo po pogovoru z vami sami razmisljali, kako bi lahko solam pomagali pri nabavi sahovske opreme. Zal nam zaostrene financne razmere ne dopuscajo, da bi izven obstojecih normativov, lahko financirali se sahovsko opremo. Tudi sicer smo solam omejili sredstva za nabavo ucil in izobrazevanje. Zato je vasa odlocitev o financiranju stotih sol se toliko bolj pomembna.

Z vsebino dopisa, ki ga nameravate posredovati solam, se strinjamo.

Z dobrimi zeljami za nadaljnje sodelovanje,
 

 
banner fsm
banner_video
banner_projects
banner_sponsors
© FIDE Chess in Schools Commission 2011  |    www.fide.com