FrenchRussianEnglish
logo_fide150
banner_sch
La Slovénie a un coup d'avance
Vendredi, 26 Août 2011 16:01

Les deux premiers projets utilisant le module CIS100 du programme « Chess in Schools » commencent en automne en Slovaquie et en Slovénie.

La Slovénie prend les devants avec l’annonce officielle de ce plan aujourd’hui et la lettre de soutien du Ministre de l’Education et du Sport reçue hier.

Le Ministre est visiblement très au fait de la riche histoire échiquéenne slovène, puisqu’il mentionne Milan Vidmar et Bruno Parma.

Il salue plus particulièrement l’aide matérielle de la FIDE (2.500 jeux et 100 échiquiers muraux), car la réduction budgétaire affectant son Ministère ne lui permettrait pas un tel effort.

Le matériel pour la Slovénie est financé par le Président de la FIDE en personne.

Les enseignants seront formés le mois prochain et les 100 premières classes vont débuter leur activité échecs d’ici à la fin octobre.

Le site de “Chess in Schools” slovène : http://www.sah-zveza.si/sahvsole/index.asp


Voici la lettre du Ministre dans sa version originale que vous ferez traduire par Google Translation dans la langue de votre choix.
 

Zadeva: Sah v vse slovenske sole

Spostovani,

Zahvaljujem se vam za posredovano informacijo, da bo v svetovno promocijo saha y Svetovna sahovska federacija FIDE v sodelovanju Sahovske zveze Slovenije vkljucila tudi slovenske otroke in mladostnike. Ministrstvo za solstvo in sport podpira project "Sah v vse slovenske obcine". ldeje Milana Vidmarja in kasneje Bruna Parme in drugih so hitro nasle navdusence v slovenskih solah. Tudi slovenska pedagoska stroka je znala prepoznati v sahu vee kot samo druzabno igro. Zato so v slovenskih solah ze v sestdesetih letih prejsnjega stoletja nastajali stevilni sahovski krozki, ki so postal osnovna celica za sahovsko gibanje. Ob uvajanju devetletnega programa je sah dobil svoje mesto tudi v kurikulumu. Postal je eden izmed izbirnih predmetov, ki si ga lahko ucenci izberejo v 7 ., 8. ali 9. razredu.

Ministrstvo za solstvo in sport se posebej ceni odlocitev Sahovske zveze Slovenije, da bo v letosnjem solskem letu brezplacno opremila 100 slovenskih sol z vsaj 20 sahovskimi kompleti in demonstracijsko sahovsko tabla. Promocijsko in strokovno y prava je tudi odlocitev, da se izvede seminarje za mentorje. Ze v juniju letosnjega leta smo po pogovoru z vami sami razmisljali, kako bi lahko solam pomagali pri nabavi sahovske opreme. Zal nam zaostrene financne razmere ne dopuscajo, da bi izven obstojecih normativov, lahko financirali se sahovsko opremo. Tudi sicer smo solam omejili sredstva za nabavo ucil in izobrazevanje. Zato je vasa odlocitev o financiranju stotih sol se toliko bolj pomembna.

Z vsebino dopisa, ki ga nameravate posredovati solam, se strinjamo.

Z dobrimi zeljami za nadaljnje sodelovanje,
 

 
banner fsm
banner_video
banner_projects
banner_sponsors

Login© FIDE Chess in Schools Commission 2011  |    www.fide.com