FrenchRussianEnglish
logo_fide150
banner_sch
Словения двигается вперед
26.08.2011 16:01
podpora_ministraПервые два проекта по использованию CIS100 модуля «Шахматы в школах» начинаются осенью этого года в Словакии и Словении.

Словения включилась в процесс и официально опубликовала сегодня вчерашнее письмо о поддержке от Министра образования и спорта.

Министр обращает внимание на богатую историю шахмат Словении, отметив Милана Видмара и Бруно Парма.

Он особенно признателен ФИДЕ за предоставление материалов (2.500 досок и наборов шахмат и 100 демонстрационных досок), поскольку бюджеты выделенные на образования, не могут покрыть стоимость такого оборудования, которое он хотел бы видеть.

Материалы для Словении в настоящее время финансируется лично Президентом ФИДЕ.

Учителя проходят подготовку в следующем месяце и первые 100 классов шахмат откроются к концу октября.

 Веб-сайт программы «шахматы в школах» Словении находится на http://www.sah-zveza.si/sahvsole/index.asp


Вы можете прочитать оригинальный текст письмя и перевести его при помощи переводчика Google.
 

Zadeva: Sah v vse slovenske sole

Spostovani,

Zahvaljujem se vam za posredovano informacijo, da bo v svetovno promocijo saha y Svetovna sahovska federacija FIDE v sodelovanju Sahovske zveze Slovenije vkljucila tudi slovenske otroke in mladostnike. Ministrstvo za solstvo in sport podpira project "Sah v vse slovenske obcine". ldeje Milana Vidmarja in kasneje Bruna Parme in drugih so hitro nasle navdusence v slovenskih solah. Tudi slovenska pedagoska stroka je znala prepoznati v sahu vee kot samo druzabno igro. Zato so v slovenskih solah ze v sestdesetih letih prejsnjega stoletja nastajali stevilni sahovski krozki, ki so postal osnovna celica za sahovsko gibanje. Ob uvajanju devetletnega programa je sah dobil svoje mesto tudi v kurikulumu. Postal je eden izmed izbirnih predmetov, ki si ga lahko ucenci izberejo v 7 ., 8. ali 9. razredu.

Ministrstvo za solstvo in sport se posebej ceni odlocitev Sahovske zveze Slovenije, da bo v letosnjem solskem letu brezplacno opremila 100 slovenskih sol z vsaj 20 sahovskimi kompleti in demonstracijsko sahovsko tabla. Promocijsko in strokovno y prava je tudi odlocitev, da se izvede seminarje za mentorje. Ze v juniju letosnjega leta smo po pogovoru z vami sami razmisljali, kako bi lahko solam pomagali pri nabavi sahovske opreme. Zal nam zaostrene financne razmere ne dopuscajo, da bi izven obstojecih normativov, lahko financirali se sahovsko opremo. Tudi sicer smo solam omejili sredstva za nabavo ucil in izobrazevanje. Zato je vasa odlocitev o financiranju stotih sol se toliko bolj pomembna.

Z vsebino dopisa, ki ga nameravate posredovati solam, se strinjamo.

Z dobrimi zeljami za nadaljnje sodelovanje,
 

 
banner fsm
banner_video
banner_projects
banner_sponsors

Login© FIDE Chess in Schools Commission 2011  |    www.fide.com